محیط زیست آذربایجان‌شرقی، چالش‌ها و فرصت‌ها

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: صنعت، معدن و توسعه این ها مهم اند و یکی از وظایف مهم ما حمایت از تولید و اشتغال است، اما همه این ها یک اصل حاکم دارند و آن حفاظت از محیط زیست است.
نصر- حجت الاسلام والمسلمین سید محمدرضا میرتاج الدینی در نشستی با عنوان “محیط زیست آذربایجان‌شرقی، چالش ها و فرصت ها” گفت: یکی از وظایف اصلی نمایندگان نظارت بر اجرای قانون در دستگاه های مختلف و در حوزه های انتخابیه است و بحث محیط زیست هم سرآمد این نظارت هاست. بحث محیط زیست جزو مسائل مهم و حاکمیتی است که نمی توان هیچ مماشات و عدولی را در اجرای قوانین و ضوابط زیست محیطی پذیرفت و توسعه سایر موضوعات مانند اشتغال، صنعت و معدن را باید ذیل حفاظت از محیط زیست تعریف کرد.
وی اظهار داشت: صنعت، معدن و توسعه این ها مهم اند و یکی از وظایف مهم ما حمایت از تولید و اشتغال است، اما همه این ها یک اصل حاکم دارند و آن حفاظت از محیط زیست است و اگر صنعتی محیط زیست یک جامعه را آلوده می کند، مسئولان مربوطه باید ورود جدی کنند و جلوی آلایندگی آن را بگیرند. بر همین اساس در هر طرح و پروژه ای باید مجوز محیط زیست دریافت شود.
حجت الاسلام والمسلمین تاج الدینی در ادامه با اشاره به موضوع آلایندگی پتروشیمی و پالایشگاه تبریز، اظهار کرد: در خصوص پتروشیمی تبریز اخیراً این شرکت پروژه ای را برای مدیریت گازهای خروجی خود با هزینه نزدیک به ۱۰۰ میلیارد تومان انجام داده است که اداره کل حفاظت محیط زیست باید گزارش دهد که آیا با این اقدام میزان آلایندگی پتروشیمی پایین آمده یا خیر؟
وی با اظهار کرد: امروز فناوری های جدید مدیریت تهدیدهای زیست محیطی را ممکن کرده است و محیط زیست باید واحدهای آلاینده محیط زیست را باید ملزم به استفاده از این فناوری های جدید کند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر با اشاره به بحران زیست محیطی معدن طلای اندریان، تاکید کرد: تخریب گسترده منابع آب و خاک در معدن طلای اندریان متاسفانه اتفاق افتاده است و واقعیت دارد و مجلس در این رابطه و نمایندگان محترم استان به موضوع ورود جدی داشتند و از وزاری مختلف درباره بحران زیست محیطی اندریان سوال طرح کردیم.
حجت الاسلام والمسلمین تاج الدینی با بیان اینکه فرایند استحصال طلا در معدن طلای اندریان، قدیمی بوده که منجر به تخریب گسترده محیط زیست منطقه می‌شود، تاکید کرد: زیرساخت‌ها و روش های مورد استفاده در استحصال طلا باید به شکلی باشد که به هیچ وجه امکان نشت آلودگی به سفره‌های آب زیرزمینی و منابع خاک وجود نداشته باشد. متاسفانه در مورد اندریان هیچ یک از این موارد رعایت نشده است و این مشکلات همچنان ادامه دارد.
این نماینده مجلس با اشاره به تلف شدن احشام روسائیان منطقه در محدوده معدن اندریان، تصریح کرد: نتایج نمونه برداری‌های دامپزشکی کل کشور نیز نشان داد که تلف شدن احشام ناشی از مصرف آب آلوده سیانور بوده است و این آلودگی کاملاً ثابت شد و نشان داد که در ضوابط زیست محیطی در این معدن رعایت نشده است.
حجت الاسلام والمسلمین تاج الدینی با تاکید بر لزوم ورود جدی حفاظت محیط زیست استان برای برخورد با تخلفات صورت گرفته در این معدن، گفت: جای سوال از مدیریت استان وجود دارد که چرا مسائل زیست محیطی در معدن طلای اندریان رعایت نشده بود، چرا همچنان از فرآیندی منسوخ در این معدن استفاده می‌شود و برای استفاده از این روش پر ریسک و خطرناک پافشاری می شود.
وی تاکید کرد: ما در مجلس همچنان در مورد معدن طلای اندریان پیگیر خواهیم بود، چرا که از نحوه واگذاری تا فرایند استحصال و پرداخت حقوق دولتی این معدن تخلفات متعددی وجود دارد و وزیر صنعت و معدن باید توضیحات قانع کننده ای در این خصوص به مجلس ارائه کند.
دیگر نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس نیز در این نشست گفت: مستندات کافی و متقن نشان از یک فاجعه زیست محیطی تمام عیار در معدن طلای اندریان دارد.
احمد علیرضا بیگی اظهار کرد: موضوع اشتغال، سرمایه‌گذاری و توسعه برای پاسخگویی به نیازهای جامعه امری اجتناب ناپذیر است، البته این موضوع تهدیدهایی هم برای محیط زیست بشر دارد، از این رو باید برنامه‌ها، ضمانت های قانونی و نرم افزارهایی برای پایش این اقدامات پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: ضامن ها و نرم افزارهای قانونی ابزار کار سازمان ها و دستگاه های ذی ربط هستند و یکی از آن ها قانون هوای پاک است که با محوریت سازمان حفاظت محیط زیست باید اجرا شود. این دستگاه نظارتی بر اساس این قانون اختیارات متقن و کافی دارد، لیکن در مقام اجرا با مشکلاتی مواجهیم.
بیگی ادامه داد: متاسفانه چهار منبع آلایندگی مهم آب، هوا و خاک در استان وجود دارد که بر اساس وظایف ذاتی نظارتی نمایندگان مجلس به این موضوعات ورود دقیقی پیدا کردیم و مستندات تسامح، غفلت و تقصیر مسئولان حفاظت محیط استان را در اختیار مقامات قضایی قرار دادیم با توجه اینکه اتهاماتی به مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان وارد شده بود، تلاش هایی برای سیاسی و جناحی جلوه دادن موضوع برای فرار از پاسخگویی انجام شد و بنده به ناچار مجبور شدم مستندات متقن موجود از تخلفات و تقصیرهایی که وجود داشت را در اختیار دستگاه قضایی قرار دهم.
بیگی در مورد نصب پایشگرهای آنلاین نصب شده در برخی صنایع استان از جمله پالایشگاه و پتروشیمی تبریز، اظهار داشت: نصب این پایشگرهای آنلاین و خروجی آن ها با علامت سوال هایی مواجه است که کیفیت نصب آن ها به چه صورت بوده است و در حالی که ما جزو بیشترین استان هایی هستیم که تکلیف نصب پایشگرهای آنلاین زیست محیطی را به صنایع شاهد هستیم، اما در عمل نمی بینیم که واحدهای صنعتی آلاینده ای که این تجهیزات در آن ها نصب شده اند، ملزم به رعایت استانداردهای زیست محیطی در خروجی خود شوند که به طور نمونه می توان به پتروشیمی و پالایشگاه تبریز و سیمان صوفیان اشاره کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: در شرکت سیمان صوفیان هم که آلودگی زیست محیطی آن برای همه عیان است نیز شاهد همین موضوع هستیم و با اینکه پایشگرهای آنلاین در این کارخانه هم نصب شده، اما تا کنون برخورد قانونی با این واحد آلاینده محیط زیست صورت نگرفته است.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مورد آلایندگی زیست محیطی کارخانه صنایع شیمیایی کاوه سودا در مراغه گفت: پذیرش این واقعیت از سوی مدیرکل حفاظت محیط زیست که کارخانه کاوه سودا منابع آب و خاک مراغه را آلوده کرده است، حائز اهمیت است.
بیگی افزود: مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در صحبت های خود بر آلایندگی کاوه سودا تاکید می کند، اما انتظار این است که در مورد این تخلفات برخوردی جدی صورت بگیرد و کسانی که مسبب این جنایت بودند و با اظهارات ظاهراً کارشناسانه لیکن با هدف پنهان کاری تخلفات صورت گرفته، سعی کردند اصل موضوع را لاپوشانی کردند مورد پیگرد قرار گیرند. در واقع آقای عباس نژاد باید توضیح دهند درباره برخورد و پیگرد قانونی مدیران متخلف این دستگاه نظارتی چه برنامه ای دارند؟
وی در مورد بحران زیست محیطی معدن طلای اندریان نیز گفت: مستنداتی در اختیار داریم که نشان می دهد هیپ های این معدن در شرایط کاملا ناپایدار و غیر استاندارد و در برف و سرمای زمستان احداث شده اند، در حالی که عنوان می شود این هیپ ها استاندارد ساخته شده اند، اما تا کنون شاهد چندین شکست و نشت ماده سمی سیانور از این هیپ ها به آب و خاک منطقه بوده ایم.

همچنین ببینید

نوار مرزی آذربایجان شرقی به مرز اقتصادی تبدیل می شود

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیت‌های بی‌بدیل مرز ۲۴۱ کیلومتری استان با کشورهای همسایه، …