رئیس جمهور با اشاره به سیاست اصولی دولت سیزدهم برای گسترش روابط با همسایگان، اظهار داشت: امروز عراق را نزدیکترین ملت به ملت ایران میبینیم و نزدیکترین روابط در حوزههای مختلف را با کشور عراق داریم.
پایگاه اطلاعرسانی دولت- حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی بعد از ظهر دیروز (یکشنبه) در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر عراق گفت: روابط ایران با عراق معمولی و سنتی نیست، بلکه روابط بسیار عمیقی است که ریشه در فرهنگ، اعتقادات و باورهای مشترک دیرینه دو ملت و دو کشور دارد و امروز مسئولین عالی دو کشور ارادها عمیق و جدی برای توسعه روابط در همه حوزهها دارند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: در مذاکرات درباره روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری بین دو کشور گفتوگو و توافق کردیم تعاملات دو کشور در این حوزهها گسترش پیدا کند.
رئیس جمهور با بیان اینکه بر تسریع در اجرای طرح اتصال ریلی شلمچه و بصره توافق شد، خاطرنشان کرد: بهرهبرداری از این طرح تاثیر زیادی در تسهیل و افزایش مراودات بین دو کشور دارد.همچنین در مذاکرات دو طرف قرار شد گامهای جدیدی برای تسهیل روابط پولی و بانکی فیمابین برداشته شود.
وی با اشاره به اشتیاق مردم ایران برای زیارت مرقد مطهر امام حسین(ع) و عتبات عالیات تصریح کرد: تسهیل سفر از ناحیه دولت عراق و اینکه زائران ایرانی از طرق زمینی و هوایی بتوانند با لغو روادید به سهولت به زیارت عتبات و بویژه مرقد مطهر امام حسین(ع) بروند، اقدامی قابل ستایش و قدردانی است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی ادامه داد: قرار شد که برای زیارت زائرین در اربعین حسینی تسهیلات بیشتری از طرف دولت عراق ایجاد شود و زائرین اربعین با توجه به بهبود وضعیت کرونایی، بتوانند با سهولت و آسان از مرزهای هوایی و زمینی به عراق سفر کنند و مشکلات سنوات گذشته برطرف شود.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به تاکید سران ایران و عراق برای تقویت ارتباط کشورهای منطقه با یکدیگر تصریح کرد: بر این باوریم که گفتوگوهای مسئولین کشورها میتواند مسایل منطقه را حل کند و تأکید کردیم که حضور یا دخالت بیگانگان در منطقه نه تنها مشکلگشا نیست، بلکه مشکلساز نیز می باشد و لذا بر لزوم مذاکره مسئولین کشورهای منطقه برای حل مشکلات و مسائل با یکدیگر تأکید کردیم.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اظهار داشت: رفع محاصره یمن و یمنیها و گفتوگوی یمنی – یمنی میتواند مسأیل این کشور را حل کند و به رنجی که مردم عزیز یمن سالها به آن مبتلا شدند، خاتمه دهد.
رئیس جمهور گفت: بدون تردید ادامه این جنگ بیحاصل است و جز رنج مردم یمن حاصلی ندارد، لذا باید هر چه زودتر به این جنگ خاتمه داده شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تاکید کرد: تلاش رژیم صهیونیستی برای عادیسازی روابط با کشورهای منطقه به هیچ عنوان امنیتساز نخواهد بود. ایران و عراق بر لزوم برقراری صلح و آرامش در منطقه تاکید دارند و معتقدیم صلح و آرامش در منطقه در پرتو نقشآفرینی مسئولین همه کشورهای منطقه است.
رئیس جمهور افزود: حسن روابط دوجانبه و منطقه ای بین عراق و ایران میتواند در نقشآفرینی دو کشور در منطقه و مسائل بین المللی بسیار تأثیرگذار باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تاکید کرد: ایران در روزهای سخت در کنار عراق بوده و همواره در کنار یکدیگر خواهیم ماند. علاقه و ارتباط دو همسایه هرگز به سردی نخواهد گرایید و روابط فیمابین روز به روز در حال ارتقا و گسترش است. بدون تردید سفر نخست وزیر محترم و هیئت محترم همراهشان به ایران میتواند نقطه عطفی برای روابط دو کشور باشد.
نخست وزیر عراق نیز در این کنفرانس با اشاره به روابط تاریخی، فرهنگی و دینی ایران و عراق گفت: در جریان گفتوگوهای انجام شده راهکارهای ارتقای سطح روابط دو جانبه را مورد بحث قرار دادیم.
مصطفی الکاظمی روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: توافق کردیم در چارچوب مصالح و منافع مشترک دو ملت و کشور روابط تجاری فیمابین را تقویت کنیم.
الکاظمی با اشاره به اینکه دو کشور همچنین توافق کردند یک چارچوب زمانی برای تسهیل زیارت زائران ایرانی تنظیم کنند، اظهار داشت: تا پیش از این زوار ایرانی فقط میتوانستند در فرودگاههای عراق ویزا دریافت کنند، اما در چند هفته اخیر این زمینه را فراهم کردیم که زوار ایرانی بتوانند در گذرگاههای مرزی با سقف مشخصی از نظر تعداد زوار، البته در مقطع فعلی، ویزای ورود به عراق دریافت کنند.
وی تاکید کرد که در ایام زیارت اربعین با تمام توان در خدمت زوار خواهیم بود و از آنها استقبال خواهیم کرد.
نخست وزیر عراق تصریح کرد: توافق کردیم مشترکاً برای برقراری ثبات و آرامش در منطقه تلاش کنیم.
الکاظمی با بیان اینکه در خصوص مسایل سرنوشتسازی که ملتهای منطقه با آن روبرو هستند، صحبت کردیم، خاطرنشان کرد: دو کشور توافق کردند که حمایت خود را از آتشبس در یمن و لزوم گفتوگو برای پایان دادن به جنگی که مردم این کشور را با رنج بسیار روبرو کرده است، اعلام کنند.
وی گفت: همچنین توافق کردیم، برای مقابله با چالشهای حوزه امنیت غذایی که به سبب جنگ اوکراین ایجاد شده است، تلاشهای مشترکی داشته باشیم.
از سوی دگیر معاون اول رییس جمهور در دیدار مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق با تأکید بر ضرورت اجرای هرچه سریعتر توافقات بین تهران – بغداد گفت: ایران همواره و با همه توان به دنبال گسترش و تعمیق روابط با دولت عراق است.
محمد مخبر با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق فقط به همسایگی خلاصه نمیشود و بسیار عمیق است، افزود: استقلال، رفاه، ثبات و امنیت در عراق برای مسئولان و مردم ایران حائز اهمیت است.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با تاکید بر اینکه دشمنان از همگرایی دو دولت و ملت ایران و عراق وحشت دارند، تصریح کرد: کشورهای ایران و عراق باید مراقب تحریکها و تفرقه افکنی بدخواهان دو ملت باشند اما بطور قطع همبستگی بسیار بالای تاریخی و مذهبی بین مردم دو کشور در طول تاریخ مانع و سدی بزرگ در برابر توطئههای بدخواهان دو ملت بوده است.
مخبر با تأکید بر اینکه زمینههای همکاری بین دو دولت در زمینههای دانشگاهی، حمل و نقل، برداشت از میادین مشترک نفتی، انرژی، خدمات فنی مهندسی و پزشکی و بهداشتی در دولت سیزدهم هموار شده، تصریح کرد: توسعه راههای مواصلاتی از جمله ریلی، زمینی و دریایی برای توسعه اقتصادی دو کشور بسیار مهم است.
وی همچنین در ادامه از تلاشهای نخست وزیر و دولت عراق در راستای حذف روادید هوایی و زمینی میان دو کشور قدردانی و تأکید کرد: این اقدام مهم دولت عراق میتواند به گسترش روابط و افزایش سفرها بین مردم دو کشور بیانجامد.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به اهمیت حل مشکل ریزگردها و لزوم بررسی راهکارهای مختلف برای این موضوع در دو کشور خاطرنشان کرد: حل مسأله ریزگردها از نظر اقتصادی و محیط زیستی به عنوان یکی از دغدغههای مهم فیمابین است که برای حل آن میتوان در یک طرح بزرگ و مشترک ملی برای درختکاری در کانونهای بحرانی با هجوم ریزگردها مقابله کرد.
نخست وزیر عراق نیز در این دیدار با اشاره به اشتراکات فراوان تاریخی، مذهبی و فرهنگی بین ایران و عراق تصریح کرد: زمینهها و طرحهای بزرگی برای همکاری بین دو کشور وجود دارد و بر این اساس دولت عراق هم برای اجرای هر چه سریعتر توافقات عزم راسخ دارد.
مصطفی الکاظمی به تلاشهای دولت عراق درخصوص تسهیل صدور روادید برای زائران ایرانی و عراقی اشاره کرد و گفت: با تلاشهای مسئولان دو کشور به زودی موانع و مشکلات موجود بر سر مسیرها و سفرهای زیارتی به عتبات عالیات به ویژه در ایام اربعین برطرف می شود و زائران ایرانی می توانند به راحتی و از مسیرهای مختلف برای سفر به اماکن زیارتی رفت و آمد کنند.
در این دیدار طرفین ضمن بررسی مذاکرات گذشته و مرور آخرین وضعیت همکاریهای مورد توافق قبلی در حوزههای مختلف اقتصادی، درباره رفع موانع و تسریع این اقدامات به تبادل نظر پرداختند.
همچنین ببینید
رمز پیروزی ملت ایران؛ نهراسیدن از دشمنان
توصیههای مقام معظم رهبری خطاب به مسولان قضایی: مبارزه جدی با فساد مراقبت از امنیت …