نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان و مسئولان استان در پیگیری توافقات انجام گرفته با شرکت ملی مس، همراه و متحد هستند و اظهارنظرهای جنجالی، نمیتواند مانع از تحقق نتیجه لازم شود.
ایسنا- محمدحسین فرهنگی در واکنش به اظهارات پورابراهیمی، نماینده کرمان در خصوص انتقال مالکیت باشگاه ورزشی تراکتور به شرکت ملی مس گفت: آقای پورابراهیمی اظهاراتی از این سیاق را در صحن مجلس هم مطرح کرده بودند که آقای نیکزاد، نائب رئیس مجلس نیز پاسخ متقنی به این دست مطالب طرح کردند.
وی مضمون جواب نیکزاد به پورابراهیمی را چنین نقل کرد: قرار نیست حرفهای ژورنالیستی بزنیم. کسی حق کرمان را به آذربایجان نمیدهد؛ همانطور که اجازه نمیدهیم کسی حق آذربایجان را به شما بدهد.
فرهنگی افزود: آنچه نمایندگان استان به عنوان یکی از مطالبات بهحق مردم دنبال میکنند و مورد حمایت نماینده معزز ولی فقیه در استان نیز قرار گرفته و با پیگیری استاندار محترم پیش میرود، برخورداری ورزش استان و تیم پرهوادار تراکتور از حمایتهای لازم از محل درآمدهای صنایع و معادن ملی و استانی است.
همچنین نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی در واکنش به اظهارات نماینده مردم کرمان در خصوص واگذاری امتیاز باشگاه تراکتور به مجموعه مس سونگون، بیانیهای صادر کرد.
در بیانیه «الهوردی دهقانی» آمده است:
مردم ولایتمدار، انقلابی و ظلم ستیز ایران اسلامی و آذربایجان، بهویژه شهرستان ورزقان، با سلام و احترام، با سلام و تحیات خدمت رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و سلام و صلوات به ارواح طیبه شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اظهارات ضد ملی، تفرقه افکنانه و انحصار گرایانه برخی از نمایندگان همکار استان کرمان ضمن احترام و تکریم مردم عزیز و نمایندگان استان کرمان مطالبی به شرح زیر استحضار میرسانم:
۱ – همکاران محترم و کسانی را که حرکتها و دیدگاههای ضد ملی و اسلامی را ترویج داده و بذر نفاق و دشمنی بین قومیتها را میافکنند توصیه میکنم، منش و افکار و فداکاریهای سرداران بزرگ ایران اسلامی از جمله سرداران شهید باکریها و شهید حاج قاسم سلیمانیها و انسانهای فرهیخته ایران اسلامی را نه لغلغله زبان بلکه در عمل الگوی خود قرار دهند.
۲ – از زمان تأسیس شرکت ملی مس که بیش از ۵۰ سال است، تمام درآمدهای شرکت ملی مس از استانهای مختلف کشور از جمله آذربایجانها، خراسانها، سیستان و بلوچستان و استان یزد به استان کرمان سرازیر میشود. این کار ماحصل تفکر و عملکرد مسئولین کشوری برخاسته از آن استان در گذشته میباشد که متأسفانه مدتهای مدیدی تا دولت سابق در مسند قدرت بودند و متأسفانه این انحصار را برای تأمین منافع مافیای خاص حفظ کردهاند و اجازه ندادهاند این صنعت مهم، کشوری و رقابتی شده و در تمام کشور گسترانده و صنایع تکمیلی و پایین دستی آن ایجاد شده و از خام فروشی به صنعت پویا کشوری تبدیل شود. در این راستا بیش از ۲۰ سال است که سالانه حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان از سرمایه و منابع مادی شهرستان ورزقان از آذربایجانشرقی به استان کرمان سرازیر میشود ولی مسئولین و مردم آذربایجان جهت حفظ انسجام و وحدت ملی و ایران وطنیترین بودن، به خود اجازه ندادهاند حرفهای قومگرایانه، انحصار طلبانه و مخربی مثل اظهارات برخی از آقایان را از زبانشان جاری کنند.
شرکت ملی مس سالانه هزاران میلیارد تومان از جیب مردم کشور مخصوصا شهرستان ورزقان آذربایجان در ورزش استان کرمان هزینه میکند. معلوم نیست چرا وقتی که وزیر صمت بنا به درخواست مسئولین و مردم آذربایجانشرقی دستور انتقال پرطرفدارترین تیم کشور و آسیا باشگاه تراکتور و ماشین سازی را همانند سایر باشگاههای صنعتی کشور به دلیل حمایت گسترده مردم سراسر کشور از تیم تراکتور که ایرانیترین و ملیترین تیم فوتبال کشور محسوب میشود، صادر میکند برخی آقایان جنجال بهپا کرده و با اظهارات غیر مسئولانه حقوق مردم را نادیده گرفته و وحدت ملی را به خطر می اندازند. از مسئولین امنیتی کشور میخواهم با اشخاصی که حرفهای نسنجیده و مغایر با وحدت ملی و انحصار طلبانه میزنند برخوردهای لازم را انجام دهند.
۳ – یکی از نمایندگان برخلاف واقعیت و در کمال تعجب، ۸۰ درصد مس کشور را به استان کرمان اختصاص دادهاست که حرف دروغ و گمراه کنندهای است. از حدود یکمیلیون تن کنسانتره مس کشور که زیربنای تولید حدود ۲۳۰ هزار تن مس کاتد تولیدی در کرمان است، ۳۵۰ هزار تن در ورزقان و ۵۰ هزار تن در شهرستان اهر در آذربایجانشرقی تولید میشود. یعنی ۴۰ درصد تولید مس در آذربایجانشرقی است و ۶۰ درصد مابقی در سیستان و بلوچستان، خراسان، یزد، استانهای شمالی و کرمان تولید میشود. چرا اشخاصی با اهداف خاص ۸۰ درصد تولید مس کشور را به یک استان کرمان نسبت می دهند؟ اگر قرار باشد از معادن مس به استانهای مختلف کشور درصد اختصاص داده شود باید بر اساس آیتمهایی نظیر حجم ذخیره و معادن کشف شده مس در سراسر کشور و تولید و … درصد سهم اختصاص داده شود که در این مورد با قاطعیت اعلام مینمایم معدن مس سونگون ورزقان بهتنهایی با ذخیره قطعی بیش از چهار میلیارد تن از کل معادن مس کرمان ذخیره بیشتری دارد. معادن مس دیگر شهرستان ورزقان و شمالغرب کشور که چند مورد آنها کمتر از معدن مس سونگون میباشند را کنار میگذارم.
۴- اکنون دیگر زمان آن رسیده است که به سلطه مافیای چند تابعیتی حاکم بر صنایع مس کشور خاتمه داده شود. در این راستا تمام مسئولین کشور و وزیر صمت و بهویژه مسئولین، نمایندگان و مردم آذربایجان مثل همیشه پرچمدار این حرکت اصلاحی هستند و ذرهای در مبارزه با مافیای حاکم بر مس کشور به خود تردید راه نداده و بهرمندی شهرستان ورزقان و استان آذربایجانشرقی از ۲۵ هزار میلیارد تومان درآمد فعلی معدن مس سونگون را که سالهاست به کرمان سرازیر میشود، خواستارند. در این راستا تشکیل شرکت مسسونگون آذربایجان که کلید خورده است از مطالبات مهم مسئولین و مردم آذربایجان است. از وزیر محترم صمت میخواهم تا آخر سال این مهم را عملی نماید.
۵ – کسانی که امروز از شهرستان کرمان و جاهای دیگر برای صنعت مس مالکیت خود خوانده ادعا و اعلام میکنند در شهرستان و منطقه خود مس ندارند اما استانها و شهرستانهای دارای مس از جمله شهرستانهای رفسنجان و شهر بابک را به مستعمره خود تبدیل کردهاند. از وزیر صمت میخواهم نقطه پایانی به ادعای این مدعیان مافیایی بگذارد. با توجه به توضیحات بالا قضاوت را به مردم عزیز کشور و مسئولین عزیز واگذار میکنم.
در پایان جواب همکار عزیزم نماینده کرمان را از تریبون مجلس برخود محفوظ داشته و انشاء، عملی خواهم کرد.
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری مهر، نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی گفت: حمایت شرکت ملی صنایع مس ایران از تیم تراکتور و ماشینسازی جزو مطالبات بهحق است.
احمد محرمزاده در واکنش به اظهارات یکی از نمایندههای مردم کرمان در رابطه با مخالفت نمایندگان کرمان با حمایت شرکت ملی صنایع مس ایران از تیمهای تراکتور و ماشینسازی تبریز اظهار داشت: اخیراً دو جلسه با حضور نائبرئیس مجلس، وزیر صمت، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران و نمایندگان آذربایجانشرقی در رابطه با حمایت شرکت از تیمهای تراکتور و ماشینسازی تبریز در مجلس شورای اسلامی و دیگری در شرکت مس برگزار شد، اما دلیل مخالفت نمایندگان کرمان با حقطلبی آذربایجانشرقی مشخص نیست.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه ایجاد فضای دوقطبی کرمان- آذربایجانشرقی محکوم به شکست است، گفت: نماینده کرمان باید توجه داشته باشند که حوزه مسئولیت شرکت ملی صنایع مس ایران «صرفاً کرمان» نیست، مگر آذربایجانشرقی معادن کمی دارد؛ پس این حجم کنسانتره مس آذربایجانشرقی به کجا میرود؟!
وی یادآور شد: حق گرفتنی است، مردم آذربایجانشرقی حق دیگران را طلب نکردهاند، خواسته نمایندگان آذربایجانشرقی فقط آن چیزی است که حق ماست، هیچگاه نگفتهایم حق مردم کرمان را صرف مردم استان ما کنید، اگر قرار باشد بگوییم ما نیز زبان انتقاد از شرکت مس را داریم و اکنون میگوییم چرا بیشترین حجم مسئولیتهای اجتماعی در کرمان خلاصه میشود و مردم آذربایجانشرقی از خدمات شرکت مس محروماند.
محرمزاده ادامه داد: اگر شرکت مس به اندازه معادن فعال، تولید کنسانتره مس و سود سرشار تنها بر مبنای قانون معادن سهم آذربایجانشرقی را پرداخت میکرد هیچ اعتراضی صورت نمیگرفت. تابهحال که مردم نجیب آذربایجان از اینکه سهم استان برای کرمان هزینه شده دَم نزدهاند ولی اکنون به سخنان تفرقهافکنانه نماینده مردم شریف کرمان پاسخ میدهند.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه نماد ورزش آذربایجانشرقی «تیم تراکتور» است، خاطرنشان کرد: ما برای حمایت شرکت ملی صنایع مس ایران از «تیم تراکتور و ماشینسازی» که جزو مطالبات بهحق است پیگیر هستیم و چیزی جز حق قانونی را مطالبه نمیکنیم.
وی، بر لزوم تأسیس شرکت مس آذربایجان تأکید و اضافه کرد: تاکنون منابع معدنی آذربایجانشرقی به کرمان میرفت و آنها از حق آذربایجان بهرهمند میشدند، اما امروز مطالبه ما تأسیس شرکت مس آذربایجان و عمل شرکت ملی صنایع مس ایران به مسئولیتهای اجتماعی است، مطالبهگری مردم آذربایجانشرقی با حاشیهسازی، فراموش نمیشود. تا جایی که اطلاع داریم کرمان همیشه به منابع آذربایجانشرقی نیاز داشته است.
نماینده مردم کلیبر، خداآفرین و هوراند در مجلس نیز گفت: کلیات واگذاری تیمهای تراکتور و ماشینسازی به شرکت ملی صنایع مس ایران با حضور نمایندگان آذربایجانشرقی به توافق نهایی رسید.
حسین حاتمی اظهار داشت: البته شرکت ملی صنایع مس ایران برای حمایت از تیمهای تراکتور و ماشینسازی بایستی فرآیند قانونی و کارشناسی را طی کند.
نماینده مردم کلیبر، خداآفرین و هوراند در مجلس شورای اسلامی افزود: مجمع نمایندگان آذربایجانشرقی وزیر صنعت، معدن و تجارت را مکلف به حمایت از تیمهای تراکتور و ماشینسازی از بابت حقالسهم درصد مس سونگون کردهاند.
وی تصریح کرد: در بحث حمایت از تیمهای تراکتور و ماشینسازی با وزیر صمت به توافق رسیدهایم و معتقدیم نقل و انتقال تیمها بایستی از طریق فنی و کارشناسی باشد به طوریکه برای تعیین تکلیف تیمهای تراکتور و ماشینسازی چندین مورد جلسه مشترک با حضور نمایندگان و استاندار آذربایجانشرقی با وزیر صمت داشتیم تا مراحل نقل و انتقالات را بررسی و نتیجهگیری کنیم.
حاتمی با ذکر اینکه وزیر صمت و مسئولان مربوطه در استیفای حق و حقوق استان ما از معادن کوتاهی کردهاند، یادآور شد: مس سونگون در حوزه مسئولیتهای اجتماعی به نوعی کمکاری کرده؛ این در حالی است که آلایندگی زیست محیطی سونگون برای مردم کلیبر و خداآفرین است اما ریالی از مسئولیتهای اجتماعی صرف این شهرستانها نمیشود. سونگون چسبیده به جنگلهای ارسباران و کلیبر در حال تخریب و تهدید جنگلهاست و از طرفی آلایندگی این معدن از طریق ایلقناچای، زندگی مردم روستایی و عشایری خداآفرین و کلیبر را در پایاب تهدید میکند.
وی با تأکید بر اینکه قول مساعد برای عمل به مسئولیتهای اجتماعی در قبال کلیبر و خداآفرین را از مسئولان شرکت مس گرفتهایم و مجمع نمایندگان در این خصوص متفقالقول هستند، خاطرنشان کرد: مراتع و مزارع خداآفرین از طریق پساب معدنی سونگون در ایلقناچای در معرض تخریب و تهدید است، از اینرو به مسئولان امر تذکر داده و خواستار عمل به مسئولیتهای اجتماعی شدهایم.