رئیس جمهور گفت: اصلاح نحوه پرداخت یارانه کالاهای اساسی کار سختی است، اما نباید از این تصمیم سخت فرار کرد.
صدا و سیما- حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی در پنجمین گفتوگوی زنده تلویزیونی با اشاره به دغدغههای جدی روزهای آغازین فعالیت دولت گفت: امروز نگرانیها نسبت به صیانت از جان مردم در برابر شیوع کرونا، ذخایر کالاهای اساسی، ذخایر ارزی و ریالی کشور، تجارت خارجی و فروش نفت تا حدود قابل قبولی رفع شده و دولت بر اصلاح نحوه و محل تخصیص یارانه کالاهای اساسی تمرکز کرده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه اولین و مهمترین مسئله دولت در شروع کار، داغدار شدن روزانه بیش از ۷۰۰ خانوار در اثر شیوع کرونا بود، گفت: اولین دغدغه دولت در آن مقطع تامین واکسن، انجام واکسیناسیون و صیانت از جان مردم بود که به لطف خدا، با تلاش دولت و همکاری مردم در این زمینه موفق بودیم و امروز آمار فوتیهای روزانه ناشی از کرونا از ۷۰۰ نفر به هفت نفر رسیده است.
رئیسی با اشاره به بازگشایی کسب و کارها و مراکز علمی و آموزشی
پس از انجام واکسیناسیون موفق و موثر عمومی افزود: امروز علاوه بر تامین واکسن کافی از محل واردات، در داخل کشور نیز ظرفیت و توان بسیار بالایی برای تولید و حتی صادرات واکسن داریم که برای جمهوری اسلامی ایران مایه افتخار است.
رئیس جمهور یکی دیگر از دغدغههای روزهای آغازین فعالیت دولت سیزدهم را نگرانی نسبت به ذخایر کالاهای اساسی عنوان کرد و اظهار داشت: با تلاش دولت در مدت کوتاهی نگرانی درباره ذخایر کالاهای اساسی نیز رفع شد. در روزهای ابتدایی فعالیت دولت همچنین نگرانی جدی درباره ذخایر ریالی و ارزی کشور وجود داشت و با تلاشها و تدابیر اتخاذ شده این مشکل نیز رفع شد.
رئیس جمهور ادامه داد: امروز میزان فروش نفت کشور به دو برابر روزهای آغاز فعالیت دولت افزایش یافته و دیگر در این زمینه هم نگرانی نداریم. از سوی دیگر حجم تجارت خارجی کشور نیز به خصوص با کشورهای همسایه افزایش یافته و مجموع تجارت خارجی کشور به رقم ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده که در این زمینه نیز وضعیت کاملا متفاوت با قبل شده است.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی سال ۱۴۰۰ را یکی دیگر از چالشهای ماههای ابتدایی فعالیت دولت سیزدهم عنوان و تصریح کرد: با تلاش همکاران ما در دولت، بدون استقراض از بانک مرکزی یا خلق پول، با کسب درآمدهای جدید توانستیم این مشکل را نیز پشت سر بگذاریم.
رئیس جمهور با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان نگران روند فزاینده تورم در سال ۱۴۰۰ بودند، افزود: بسیاری از اقتصاددانان معتقد بودند روند رو به رشد تورم در سال ۱۴۰۰ از ۴۰ درصد به حداقل ۶۰ درصد خواهد رسید، اما به لطف خدا و با تلاشها و تدابیر اتخاذ شده این مشکل نیز مهار شده و نرخ تورم در پایان سال گذشته به ۳۶ درصد کاهش یافت.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی چالش جدی دیگر پیشروی دولت را موضوع تخصیص ناعادلانه یارانه کالاهای اساسی از طریق توزیع ارز ترجیحی معرفی کرد و گفت: از همان نخستین روزهای آغاز فعالیت دولت، تقریبا همه اقتصاددانان و صاحبنظران به ما هشدار میدادند که باید برای این موضوع به عنوان یکی از مشکلات جدی کشور چارهاندیشی کنیم.
رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش که برنامه دولت برای ارز ترجیحی چیست، گفت: تخصیص ارز ترجیحی که از سال ۹۷ شروع شد، به کالاهای زیادی اختصاص پیدا کرد. اما از همان ابتدا معلوم بود که چند قیمتی بودن ارز مشکلات جدی برای کشور ایجاد میکند. مدت کوتاهی که گذشت، دولت قبل خودش متوجه به این قضیه شد لذا تلاش کرد که ارز ترجیحی را از کالاهای مختلفی حذف کند.
وی افزود: نهایتاً اختصاص ارز ترجیحی به هفت کالای اساسی کاهش یافت که شاید اگر همان زمان که قیمت ارز حدود ۱۱ تا ۱۲ تومان بود تدبیری برای ساماندهی به اختصاص ارز ترجیحی میشد از الان خیلی کمهزینهتر بود.
رئیس دولت سیزدهم تاکید کرد: اصولاً ارز ترجیحی تهدیدی برای تولید و افزایش دهنده واردات است و موجب کاهش بهرهوری در اقتصاد، ایجاد رانت، فساد و تبعیض در کشور میشود که بسیاری از کارشناسان نسبت به این موضوع انذار داده بودند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفت: نمایندگان مجلس با دغدغهمندی و دلسوزی در این رابطه بحث و تبادل نظر کردند که نتیجه آن قانون بودجه ۱۴۰۱ است. حالا نکتهای که مطرح است این است که دولت در این رابطه چه میخواهد بکند. باید قانون را اجرا کنیم و تلاش کنیم که به مردم و به ویژه نیازمندان و قشر ضعیف جامعه به هیچ عنوان فشاری وارد نشود و اینها مشکلی از جهت معیشتی پیدا نکنند.
رئیس جمهور تاکید کرد: این همان نکتهای است که جنابعالی در آغاز گفتوگو تحت عنوان «جان و نان مردم» مطرح کردید و به عنوان نکتهای مهم دغدغه مشترک مجلس و دولت و همه دستگاهها است.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در پاسخ به سوال مجری درباره جزئیات طرح اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه کالاهای اساسی گفت: این یارانه تا امروز در زنجیره تامین و توزیع به واردکننده پرداخت میشد که مشکلاتی ایجاد کرد و همه به این مشکلات واقف هستند. در این طرح یارانه باید به آخر زنجیره یعنی مصرفکننده پرداخت شود تا او خودش سفرهاش را مدیریت کند.
رئیس جمهور افزود: در واقع به جای عنوان حذف ارز ترجیحی باید بگوییم این طرح نوعی مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانه کالاهای اساسی است و نه حذف.
رئیس جمهور گفت: به هیچ عنوان قیمت دارو، نان و بنزین افرایش پیدا نمیکند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در مورد اینکه با اجرای طرح کمک معیشتی قرار است به هر فرد چه میزان پرداختی صورت گیرد، خاطر نشان کرد: سازمان برنامه و بودجه این موضع را کارشناسی کرده و پیشنهادی که داده این است که به سه دهک اول، نفری ۴۰۰ هزار تومان یعنی یک خانواده پنج نفره، دو میلیون تومان در ماه و به دهکهای چهارم به بعد هم ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر پرداخت خواهد شد.
رئیس جمهور تاکید کرد: در این طرح همه مردم بدون استثناء از یارانه نان و دارو برخوردار هستند و به هیچ عنوان قیمت نان، دارو و بنزین افزایش پیدا نمیکند.
همچنین ببینید
نوار مرزی آذربایجان شرقی به مرز اقتصادی تبدیل می شود
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیتهای بیبدیل مرز ۲۴۱ کیلومتری استان با کشورهای همسایه، …