انتقاد از ایجاد موانع در صنعت مس آذربایجان

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس، گفت: مالیاتی که از قبال فعالیت مس سونگون باید به آذربایجان‌شرقی برگردد، دو دستی تقدیم کرمان می‌شود.

فارس- علیرضا منادی با اشاره به سنگ‌اندازی‌ها در مسیر تأسیس شرکت مس آذربایجان اظهار کرد: از قبال فعالیت مس سونگون باید یک‌هزار میلیارد تومان مالیات به استان داده شود اما نمی‌دانیم چرا این مبلغ با وجود تخریب طبیعت و استخراج منابع آذربایجان‌شرقی، دو دستی تقدیم کرمان می‌شود و اجازه تاسیس شرکت مس آذربایجان را نمی‌دهند.

وی با اشاره به اینکه با تعاملات صورت گرفته با مدیریت جدید شرکت ملی مس پیگیر تحقق این مطالبه مردم استان هستیم، افزود: البته باید اذعان کنیم که حس مس مانند حس فولاد در اصفهان و یا حس مس در بین کرمانی‌ها در استان ما وجود ندارد و البته ارتباطات رانتی با دولت مرکزی نیز در این عدم توازن در توزیع امکانات و درآمدهای اقتصادی و صنعتی و برخی استان‌ها بی‌تأثیر نبوده است.

رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: متأسفانه در حالی که منابع و امکانات اقتصادی و صنعتی منطقه ما به بهانه‌های سیاسی به مناطق و استان‌های مرکزی منتقل شده در مقابل تأسیس یک شرکت مس مستقل در آذربایجان‌شرقی ایستادگی می‌شود ما بر ایجاد این شرکت مصر هستیم و این مهم حتماً اتفاق خواهد افتاد.

همچنین رئیس کمیته معادن کمیسیون صنایع و معادن مجلس، ضمن انتقاد از وارونه‎ نشان دادن میزان مس قابل معدن کاری در معدن سونگون آذربایجان شرقی و ارسال مس استخراج شده از معدن سونگون به کرمان، دلیل این اقدامات را جلوگیری از سرمایه‌گذاری توسعه‌ای و اشتغال در این منطقه دانست.

آناج- رئیس کمیته معادن کمیسیون صنایع و معادن مجلس، ضمن انتقاد از وارونه‎ نشان دادن میزان مس قابل معدن کاری در معدن سونگون آذربایجان شرقی و ارسال مس استخراج شده از معدن سونگون به کرمان، دلیل این اقدامات را جلوگیری از سرمایه‌گذاری توسعه‌ای و اشتغال در این منطقه دانست.

شرکت ملی مس ایران، مالک سه معدن مس سرچشمه و میدوک در استان کرمان و سونگون در استان آذربایجان شرقی می‌باشد. مجتمع مس‌سونگون به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع معدنی آذربایجان‌شرقی و کشور در این منطقه واقع شده و روزانه میلیاردها تومان درآمد و انتفاع برای برخی استان‌ها بخصوص کرمان دارد.

مس سونگون علی‌رغم منابع معدنی فراوانی که دارد، نمونه‌ای از یک تراژدی غم‌انگیز معدنی و صنعتی در آذربایجان‌شرقی است.

چرا که سالانه سرمایه زیادی از آن به خارج از آذربایجان شرقی سرازیر می‌شود و سرمایه‌گذاری توسعه‌‌ای و اشتغال در آنجا صورت نمی‌گیرد در نتیجه مسیر رشد و پیشرفت برای این منطقه فراهم نیست.

لذا ضرورت دارد مسئولان مربوطه با توجه به اهمیت موضوع پس از سال‌ها فکری جدی به حال این سرمایه ملی بکنند و تدابیر لازم برای رفع مشکلات و استفاده از این ظرفیت انتخاب کنند.

اله وردی دهقانی پیرامون تامین دخایر مس کشور، اظهار کرد: شرکت ملی مس سه معدن فعال دارد، معدن مس سونگون با چهار میلیارد تن ذخیره ۵۱٫۲ مس محتوی معادن شرکت ملی مس را در خود جای داده است و دو معدن مس سرچشمه و میدوک نیز با ۴۸٫۸ مابقی مس محتوی شرکت ملی مس را به خود اختصاص داده‌اند.

وی ضمن اشاره به اعلام آمار آستانه عیاری توسط شرکت ملی مس کشور، توضیح داد: آستانه عیاری مس سونگون ۲۲% و مس سرچشمه ۱۷% است، این مهم یعنی بخش قابل توجهی از ذخایر مس سونگون به باطله زده شده است.

این نماینده مجلس تصریح کرد: در صورتی که اگر این آمار برابر در نظر گرفته میشد، ذخایر مس سونگون نزدیک ۶۰% ذخایر شرکت ملی مس را به خود اختصاص می‌داد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در خصوص میزان مس قابل معدن کاری شرکت ملی مس، بیان کرد: معدن مس سونگون با ۵۶% و دو معدن سرچشمه و میدوک با ۴۴%، ذخایر شرکت ملی مس را در اختیار دارند.اما متاسفانه این آمار را وارونه و وارونه‌تر نشان دادند، یعنی سهم مس سنگون را ۲۰% و مس سرچشمه و میدوک را ۸۰% اعلام کردند.

لازم به ذکر است، این آمار و ارقام اشتباه، مشکلات زیادی را برای مس سونگون به دنبال داشته است.

رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان، در خصوص دلیل انتقال سرمایه مس سونگون به کرمان، بیان داشت: دلیل این اقدام این است که سرمایه‌گذاری توسعه‌ای واشتغال در مس سونگون صورت نگیرد، یعنی معدن در سونگون باشد ولی سرمایه‌گذاری در جای دیگرانجام شود.

شایان ذکر است، ارزش مس محتوی که از مس سونگون به کرمان سرازیر می‌شود ۲۵ هزار میلیارد تومان است.

 

همچنین ببینید

نوار مرزی آذربایجان شرقی به مرز اقتصادی تبدیل می شود

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به ظرفیت‌های بی‌بدیل مرز ۲۴۱ کیلومتری استان با کشورهای همسایه، …